Strak in pak

Een selfie is een foto van jezelf genomen met (meestal) een mobiel. Ik maak ook selfies maar niet omdat ik mezelf zo nodig wil zien op Instagram of Facebook. Ik fotografeer mezelf omdat ik vaak een gebrek heb aan modellen(of wil jij mijn model zijn ’n keer??) en bij een gebrek aan modellen blijft er maar één model over: jezelf.

Ik heb deze foto genomen voor een fotowedstrijd binnen de fotoclub F22. De wedstrijd is een serie selfies maken over het gehele jaar. Deze foto is in die geest genomen en moet een statisch beeld voorstellen van een zakenman die recht voor zijn bord zit. Het was het idee om een apart beeld te maken, een beeld dat niet helemaal echt lijkt. Om dit beeld te bereiken wilde ik “klinische” sfeer creëren, daarom zijn er ook maar twee kleuren gebruikt in de foto. Het blauw van het pak/bril en het groen van het slablaadje op het bord. Door de symmetrie van de foto wordt alle aandacht naar het model gelokt. Het bestek, bord en wijnglas staan allemaal netjes op zijn plaats en het ene slablaadje zorgt voor de vervreemding.

Het maken van dit soort foto’s kost veel tijd. Dit ligt aan het steeds heen en weer rennen tussen de camera en de plek van de foto. Normaal heb je een model en kan ik mij vol richten op het plaatje. Omdat je nu zelf het model bent, moet je op veel meer dingen tegelijkertijd letten. Meestal denk je als fotograaf tijdens het fotograferen aan hoe je de foto beter kan maken maar nu moet je tegelijkertijd focussen op je uitstraling en positionering.  Ik ben van mening dat dit heel handig is omdat je zo leert wat een model moet doen. Dit is handig voor als je in het vervolg met een model werkt. Je weet beter wat ze moeten doen en kunt ze beter sturen. Bovendien is het maken van selfies handig als je iets wilt uitproberen waar je nog niet helemaal zeker van bent dat het lukt. Het is natuurlijk lastig als je een model hebt en je weet niet precies of je foto gaat lukken. Daarom is het altijd handig om het eerst op jezelf te hebben uitgeprobeerd.